Ismerettségi körömben sokan keresnek megoldásokat problémás, főleg ekcémás bőrükre. Sajnos az üzletekben kapható kőolaj-származékokból készülő tusfürdők sokat rontanak a helyzeten. Hiába kenik problémás bőrfelületeket patikai kenőcsökkel, ha a tisztálkodó szerük nem megfelelő. Nekem az is sokat segített, amikor felszereltünk egy aktív szenes szűrőt a zuhanyra, így nem kell az agyonklórozott vízzel mosnom a bőrömet.

A Holt-tengeri iszapról már sok jót olvastam, így kézenfekvő volt hogy belekerüljön a szappanba. Az ideális hatóanyag párosítást keresve találtam rá a sárga agyagra.

A Holt-tenger iszapja rendkívüli mennyiségben tartalmaz ásványi sókat, nyomelemeket, de találhatók benne szilárd növényi és állati eredetű anyagok is. A fekete ásványi iszap nyomelemei elengedhetetlenek az egészséges bőr számára. A kaolint, timföldet, apró agyagszemcséket tartalmholt_tenger1.JPGazó iszap, amely kiváló mélytisztító hatással rendelkezik, felszívja a felesleges zsírokat és a szennyeződéseket a pórusok mélyéről. Egyúttal stimulálja, feszesíti, táplálja, hidratálja és élénkíti a bőrt, ami ezáltal sugárzó és friss lesz. Fertőtlenít, leszárítja a mitesszereket és a pattanásokat, szabályozza a túlzott faggyúmirigy-működést, ásványi elemeket juttat a bőrbe, javítja a vérkeringést. Minden bőrtípusra alkalmazható. A Holt-tengeri iszappakolás kiválóan alkalmas bőrbetegségek kezelésére, mint az akne, psoriasis, allergia, melyet klinikai vizsgálatok igazolnak. A sokakat kínzó pikkelysömör (psoriasis) bőrbetegség kezelésére igen hatékony módszer.

 

Az agyag az egyik legősibb gyógyszer, mivel a természetben hasárga agyag.jpegsználatra kész állapotban található meg. Sok állat (pl. vaddisznó, elefánt, orrszarvú, víziló, stb.) ösztönösen sár ill. agyagfürdőt vesz, hogy bőrét megszabadítsa az élősködőktől, a piszoktól, sőt ezáltal sebgyógyulásuk is gyorsabb. A sárga agyagnak szuper gyógyító hatása van, így például ekcémára, pikkelysömörre, de akár herpeszre is hatásos. Élénkíti a vérkeringést, segíti a sejtek oxigénellátását, tonizál, regenerál. Tisztító, gyulladáscsökkentő, összehúzó hatása miatt a normál, az enyhén zsíros és a sápadt, fakó bőr kiváló ápolószere.

 

A kukoricacsíra olaj rendkívül értékes bőrrokon anyag, tele van A, E, F vitaminokkal és lecitinnel, amelyek késleltetik a bőr öregedését és ráncosodását. Kedvező hatásai vannak a bőr különböző megbetegedéseire például a pikkelyes ekcémákra, puhává és rugalmassá teszi a bőrt. A haj és fejbőr Kukorica-.jpgbántalmainál is segíthet és akár a korpát is képes eltüntetni. Allergiáknál, asztmáknál és idült fejfájásoknál is eredményesen alkalmazható. A kukoricaolaj savassága elősegíti a vizelet savasságának fenntartását és segít átállni a szervezetnek lúgos pH-ról savasra.

A kukoricacsíraolaj több mint 50 %-ban tartalmaz többszörösen telítetlen zsírsavat, omega-6 zsírsavat, egyszeresen telítetlen zsírsavból az olajsavat tartalmazza. A telített zsírsavak többszörösen telítetlen termékekkel való helyettesítése az étrendben kedvezően befolyásolja a vér összes, és LDL-koleszterinszintjét, továbbá  a szív-és érrendszeri problémákban is segíthet. Összetevők: többszörösen telítetlen zsírsav – omega-6 telítetlen zsírsav, valamint egyszeresen telítetlen zsírsav: olajsav és telített zsírsavak.

 

A rozmaring ősidők óta ismert fűszer- és gyógynövény. Az ókori görögök agyserkentőnek is használták, ezért a diákok rozmaringból fonott koszorút hordtak, hogy erősítse az emlékezetüket és a szellemi teljesítőképességüket. Még ma is a rozmaringot tartják a szellemi fáradtság és a feledékenység egyik legjobb ellenszerének.

A rozmaring olaj harozmaring.jpgtásai közül a nyákoldó, epehajtó, görcsoldó (epeutakban és a vékonybélben), bőrvörösítő (a bőr és a bőr alatti szövetek vérkeringését fokozó, bőrhőmérsékletet emelő), antimikrobiális, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és izomlazító hatások emelendők ki. Belsőleg, orvosi javaslatra főként epebántalmak és emésztési zavarok kezelésére alkalmas, baktérium- és gombaölő tulajdonságokkal rendelkezik. Serkentően hat a központi idegrendszerre, alacsony vérnyomás esetén stimuláló szer. A rozmaring illóolaj hajápolásra, samponhoz keverve: erősíti a hajat, a fejbőrt, fontos szerepet játszik a hajhullás és a zsíros korpás fejbőr kezelésében. Fürdővízben a rozmaring illóolaj nyugtató hatású. 

 

A 19. századi tüdőgyógyászat terápiájában fontos szerepet kapott a fenyveserdőben naponta megtett kiadós séta. Akkoriban fenyőgyantából gyúrt labdacsokat is etettek a betegekkel, amelyek felszabadították és fertőtlenítették a légutakat.

A fenyő olajok antimikrobiális, bőrvörösítő, keringésfokozó és tonizáló hatásúak. Gyakori alkotórészei a különféle légúti megbetegedések (pl. hörghurut, homlok- és arcüreggyulladás) kezelésére ajánlott orr- és légzéskönnyítő mellkasi kenőcsöknek, inhaláló szereknek, valamint a különböző eredetű izom- és idegfájdalmak esetén ajánlott masszázs- és fürdőolajoknak, a különféle fürdőkészítményeknek. Alkotórészei a bőrön keresztül gyorsan felszívódnak és így viszonylag rövid idő alatt kellemes, meleg érzést váltanak ki a bőrön. Az igénybevett izmokba, izületekbe masszírozva lazító, nyugtató hatású.  

A lúgot tisztított vízben oldottam, ezzel szappanosítottam el a zsiradékot. A massza kb. 40%-ába került a sárga agyag, a másik 40%-ába kevertem az iszapport. A maradék massza natúr maradt.

Alap olajok: olívaolaj, napraforgóolaj, kókuszolaj, pálmaolaj, kukoricacsíra olaj. Extra ápolóként shea vajat tartalmaz, illóolajai: rozmaring és fenyő.


DSC04398.JPGDSC04400.JPG

Címkék: mélytisztító tápláló minden bőrtípusra ekcémára pikkelysömörre fertőtlenit Holt tengeri iszap sárga agyag kukoricacsíra olaj

A bejegyzés trackback címe:

https://szappanparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr945178921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása