Mézeskalács szappan

 2013.03.26. 21:21

Odakint tombol a tél. Az ablakból figyeljük ahogy a szél a havat hordja. Még a kutyát sem zavarják ki ilyen időben, így mi sem megyünk ki, ha nem muszáj. Gőzölög a fahéjas körömvirágtea a kancsóban és előkerül a házi készítésű zabkeksz is.

Ez a hangulat ihlette a következő szappant.

A fahéj olaj a maga édes, tüzes jellegével a testet és a lelket egyaránt kényezteti. Serkfahéj.jpegenti a keringést, puffadás átmelegít, lazítja az izmokat, nagyon jó a cellulitiszes bőrre is. A fahéj segíti az emésztést és a zsírbontást, serkenti a bélmozgást, gyomorerősítőként és ellen is használatos. Oldja a légúti görcsöket, köhögés ellen is kiváló. Nagyon jó hangulatjavító, gondűző, gondolatébresztő és afrodiziákumként, szexuális vágykeltőként is ismert.

A szegfűszeg főzete borogatásra, fertőtlenítésre, a bőrfelszínen megjelenő gombás tünetek kezelésére is alkalmas A nehezen gyógyuló, szennyezett bőrfelszíni sebeket megtisztítja, ha azokat főzetével lemossuk, borogatjuk. Aromája emeli a kismedencei szervek energiaáramlását is, miáltal serkenti a nemi működést és az izgalmat. Ezért kedvelt potenciafokozó afrodiziákum. Nyugtató hatása annak köszönhető, hogy átható, erős aromája szinte lezsibbasztja a frusztrált, hajszolt idegeket. Látványosan nyugtatja a vegetatív idegrendszer feszültségét, így a zsigerek simaizmainak görcseit oldja.

A hagyományos indiai ájurvédikus orvoslás szerint a gyömbér nem csak a testet, hanem a lelket is erősíti. Fokozza az intelligenciát, határozottabbá tesz. Oldja a gondolkodás merevségét és sgyömbér.jpegegít legyőzni a gátlásokat. Melegítő hatása miatt az egyedüllét érzését és a téli depressziót segít oldani. Támogatja a fáradt szervezetet, segít idegkimerültség esetén. Növeli a szexuális vágyat. Ritkán használják a bőrápoló termékekbe, mert az érzékeny bőrt izgathatja, de mivel nagyon jó vérbőségfokozó, segíthet a narancsbőr és a visszértágulatok kezelésében. Bedörzsölőszerként reumánál, arthritisnél és vérkeringési zavaroknál hat

Az ánizsolajat kozmetikai készítményekben, masszázsolajakban, aromaterápia során baktericid, légzéskönnyítő, fájdalomcsillapító hatása és kellemes illata miatt gyakran használják.  Emésztést serkentő, szélhajtó, étvágyjavító, tejszaporító, nyálkaoldó  teakeverékek alkotóeleme. Olaját kisajtolva hasonló célokra lehet használni, de pl. kockacukorra cseppentve is bevehetjük.  Használható a pattanásos, kivörösödésre hajlamos bőr ápolására, gyulladt, aknés bőr kezelésére. Erős nyugtató, oldja a szorongó félelmet, segít a hullámzó lelkiállapot leküzdésében. 

A kakaóvajat Afrikában már évszázadok óta használják bőrápolásra. Az eddig ismert egyik lkakaóvaj.jpegegstabilabb természetes zsírban gazdag bőrápoló. Könnyen beszívódik a bőrbe, jótékony hatását ott fejti ki. A kakaóvaj polifenolokat tartalmaz, amelyek megakadályozzák a szabad gyökök kialakulását, és nyugtatják az irritált bőrt. Gyakran javasolják ekcémás bőr kezelésére is. A kakaóvaj csökkentheti a terhességi csíkok kialakulását, rugalmasan tartja a bőrt, s a ráncok ellen is hatásos lehet.

A szőlőmagolajban található flavonoidok képesek gátolni az allergiás reakciókat, és felveszszőlőmag.jpegik a harcot az olyan bőrproblémákkal, mint az ekcéma vagy a pikkelysömör. Emellett a szőlőmagolaj gyorsan beszívódik a bőrbe, és nem hagy maga után szagot, valamint általában nem okoz irritációt.. A szőlőmag olaja azért is hasznos a bőr számára, mert segít megőrizni annak kollagéntartalmát. A kollagén egy olyan fehérje, mely a szövetekben található, és amely nagyban hozzájárul a bőr egészségének megőrzéséhez. Az öregedési folyamat során a szervezet egyre kevesebb kollagént termel, és ennek következtében a bőr elkezd megereszkedni, veszít rugalmasságából. Emellett a szőlőmagolaj növeli az elasztin és a hialuronsav termelődését is.

Az alap egy erős gyömbéres-szegfűszeges főzet. Ebben oldottam fel a lúgot, amivel elszappanosítottam a zsiradékot. Extra táplálóként került bele a kakaóvaj és a shea vaj. Negyed része maradt natúr, a többit mézeskalács fűszerkeverékkel színeztem. Illóolajok: fahéj, szegfűszeg, ánizs, citrom.

Felhasznált olajok: olívaolaj, kókuszolaj, szőlőmagolaj, napraforgóolaj, házi zsír. (A házi zsírból egy minimális mennyiség azért került bele, mert a korábban használt szappanok közül azok voltak jól habzóak és nagyon krémesek, amelyekben volt zsír. Nagyanyáink is használták a zsírt testápolásra.) :-)

 

DSC04439.JPGDSC04436.JPG

Címkék: afrodiziákum kakaóvaj szőlőmagolaj ráncok ellen hangulatjavító ekcémára cellulitisz ellen pattanásos bőrre mézeskalács szappan

A bejegyzés trackback címe:

https://szappanparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr595172897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása