Eddig elkészített szappanjaimban főleg a problémás, ekcémás bőrre igyekeztem megoldásokat találni. Barátnőim kérésére most az érett, érzékeny bőr ápolására készítettem szappant. Ehhez a körömvirágot hívtam segítségül.

A körömvirágolaj hatásai: baktériumölő, bőrtisztító, fertőtlenítő, bőrregeneráló, epekkörömvirág.jpegiválasztást serkentő, fájdalomcsillapító, fertőtlenítő, csíraölő, görcsoldó, gyulladáscsökkentő, gátló, haj és fejbőr ápolószer, látásjavító, sebgyógyító, szájápoló, vértisztító. A körömvirágolaj jó az alábbi tünetekre: érzékeny bőr, fekélyek, repedezett bőr, száraz bőr, vénás pangások, véraláfutás, viszketés, viszketegség.
A körömvirágolaj enyhít az alábbi betegségeken: bőrfertőzés, bőrgyulladás, akne, égés, leégés, ficamok, húzódások, furunkulus, gombásodás, lábgombásodás, menstruációs görcsök, tályog, torokgyulladás, visszérgyulladás.

A földimogyoróolaj fontosabb alkotórészei az olaj- és a linolsavészter, mellettük kis mennyiségben tokoferol (E-vitamin) és gyulladáscsökkentő fitoszterol is található. A földimogyoró olaj bőrtáplálföldimogyoró.jpegó, a bőr szárazságát enyhítő és a bőr rugalmasságát fokozó hatású. Valamennyi bőrtípusra használható alapolaj, melyhez az összetettebb kozmetikai és terápiás hatás elérése céljából más olajokat (pl. búzacsíra, jojoba, ligetszépemag) is hozzá szoktak adni, de ekcémás bőr és halbőr jellegű elváltozások kezelésére, ill. kozmetikai készítmények vivő- és hatóanyagaként is gyakran használják.

Striák megelőzésére és kezelésére, sebgyógyításra kiváló választás. Szabályozza a faggyútermelést, gátolja a mitesszerképződést, így ideális a kombinált és zsíros bőr ápolására is. Megakadályozza a bőr kiszáradását, bőrpuhító hatású.

A geránium illóolaj fontos szerepet tölt be a lelki egészség megőrzésében. Az idgeránium.jpegegrendszeri fáradtság, levertség, és a félelem hatékony kezelője. A geránium illóolaj alapvetően harmonizál, elősegíti a nyugalmi állapot helyre állását. Érett, száraz bőr esetén minden testápolóhoz, illetve a bőrtípusnak megfelelő krémhez adhatunk  pár cseppet belőle.
A pattanásokat hatékonyan kezeli, de jó hatással van a száraz, öregedő bőrre is.
A geránium illóolaj bőrbe felszívódva szabályozza a hormontermelést, emiatt gyakran kezelik vele a klimax tüneteit, de a menstruációs görcsöket is enyhíti.

Az indiai citromfű ilindiai citromfű.jpeglóolaja kisebb mennyiségben oldja a feszültséget, nyugtató, kiegyensúlyozó hatású, nagyobb mennyiségben szellemileg serkentő hatású. Jótékonyan hat idegi kimerültség esetén. Antiszeptikus, tisztít, szagtalanít, dezodorál, rovarűzőként is ismert. 

Első lépésben egy tömény forrázatot készítettem levendulavirág és körömvirág felhasználásával. Ebben a folyadékban oldottam fel a lúgot. Az olajok elszappanosítása után extra táplálóként körömvirág-olajat és shea vajat kevertem a masszához, amit aztán 3 részre osztottam. Az első rész natúr színű maradt és geránium illó került bele. A második részt kurkumával kissé megsárgítottam, és indiai citromfű illóval illatosítottam. A harmadik részbe került a rózsaszín agyag és a levendula illó.

A három réteget a doboz közepén egy vastag gyertya segítségével, rétegezve öntöttem egymásra. A fotón sajnos a sárga és fehér réteg kissé összemosódik.

Felhasznált zsiradék: olívaolaj, napraforgóolaj, kókuszolaj, pálmaolaj, földimogyoró olaj és zsír.

 DSC04356.JPG

DSC04359.JPG

Címkék: száraz bőrre földimogyoró olaj hangulatjavító rózsaszín agyag gyulladásgátló körömvirágolaj érzékeny bőrre

A bejegyzés trackback címe:

https://szappanparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr965188874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása