Tápláló levendulaszappan

 2013.03.24. 19:50

Miután alaposan tanulmányoztam az ajánlott alapolajokat és egyéb alternatív hozzávalókat, úgy döntöttem, hogy elsőként levendulaszappant készítek.

A levendula segít az általános bőrproblémák kezelésében.levendula.jpeg Antiszeptikus (fertőzésellenes) és gyulladás-gátló tulajdonságokkal rendelkezik, illetve hatékony bőrregenerálóként és tonizálóként (frissítőként): megnyugtatja a bőrt, és segít a faggyúmirigy-kiválasztás szabályozásában - mely a baktériumok táptalaja - hozzájárulva a gyulladás csökkenéséhez. A levendula stimulálja az egészséges sejtek növekedését, ezért hatásos az ekcéma kezelésében.

A rózsaszín agyag száraz bőrre ajánlott, főleg, ha az már érett, érzékeny. Az agyag úgy viselkedirózsaszín agyag.jpegk, mint egy nedvszívó papír, elvonja a toxikus, káros anyagokat és átengedi az ásványi anyagokat, éltető elemeket. Amellett, hogy nagyszerűen tisztít, még rengetegféle ásványi anyagot és nyomelemet is tartalmaz az agyag: kalcium, magnézium, nátrium és kálium, amik a bőr rugalmasságáért felelnek, vas, ami pórusösszehúzó és gyulladáscsökkentő, szintén a gyulladások ellen fellépő cink és a szabadgyököket megkötő szelén.

 

A ricinus olajsav tartalma gyulladásgátló hatású. Előnyei miatt határicinus.jpegsosan kezeli a kisebb vágásokat, égéseket, horzsolásokat, a napégést, és védelmet nyújt az az akne és ekcéma problémái ellen. Kondicionálja a bőrt, természetes nedvesítő, stimulálja a kollagén és elasztin termelését, melyek hidraltálják és táplálják a bőrt.
Kezeli a ráncokat, kijavítja és fiatalítja a bőrt, hogy hibátlan és sima maradjon.

 

A shea vaj alapvető hatása, hogy a bőrt finomabbá teszi, a ráncokat lágyítja, a bőrirritációkat, pattanásokat csökkenti. Összetételéből adódóan a finomítatlan, kezeletlen shea vaj önmagában is bőrápoló hatású. Gazdag zsírsav-tartalma mellett sok A, E és F vitamint tartalmaz. A benne található E-vitamin és béta-karotin bőrpuhító, regeneráló hatású. További felhasználási lehetőségek közé sorolható az ekcéma és pikkelysömör tüneteinek csökkentése.
Napjainkban a
shea vaj.jpegkereskedelemben kapható, mesterséges összetevőket tartalmazó készítmények szinte mindegyike tartalmaz valamilyen kőolajszármazékot (pl: paraffinolaj) amely elfedi a bőr pórusait, amely ezáltal nem képes lélegezni.
Ezzel szemben a sheavaj felszívódik a bőrbe és hosszantartó hidratáló hatást fejt ki, serkenti a bőr öngyógyító képességét. A shea vaj "titka", hogy összetétele sokban hasonlít az emberi bőrt védő természetes emulzió összetételére, vitamintartalma pedig szinte tökéletes bőrápolóvá teszi.

 

Elsőként tömény levendulaforrázatot készítettem, ebben oldottam fel a lúgot, amivel aztán elszappanosítottam a zsiradékokat. Extra táplálóként shea vajat adtam hozzá és mézzel is megturbóztam. Egyik felébe rózsaszín agyagot kevertem. Az illóolaj természetesen levendula.

Használt alapolajok: olívaolaj, kókuszolaj, ricinusolaj, napraforgóolaj, pálmaolaj.

Még meg sem érett, de már lefoglalták maguknak a kedves családtagok. (Népes család vagyunk.) :-)

2013.01.25. 346.jpg

Címkék: száraz bőrre ricinus olaj tápláló levendulaszappan ekcémára rózsaszín agyag gyulladásgátló érzékeny bőrre

A bejegyzés trackback címe:

https://szappanparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr905165666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása