Avokádó szappan aktív szénnel

 2013.04.18. 14:47

avokádó.jpgAz avokádó tele van értékes tápanyagokkal és olajokkal, melyeket kitűnően használhatsz a száraz, megviselt bőr ápolására.

A kozmetikai ipar szívesen alkalmazza, mivel táplálja, puhítja és megfiatalítja a száraz, vízhiányos, öregedő bőrt, és a száraz hajnak is nagyon jót tesz. Magas A- és E-vitamin-tartalma következtében különösen hatásos a bőrproblémák közül a pikkelysömör és az ekcéma kezelésére, illetve a nap okozta égési tünetek enyhítésére.
Ránctalanító hatása miatt számos arckrém alkotórésze, a belőle készült szappan pedig a száraz bőrűek kedvencévé válhat. Ami figyelemre méltó, hogy sok benne a kálium, valamint ideális a kalcium és magnézium megoszlása. Sok benne az A vitamin, és a B vitaminok.

Az avokadó magas olajtartalmánál fogva, és lanolin tartalma következtében nemcsak belső fogyasztásra hatásos, de külsőleg is, mert könnyen felszívódik a bőrben. Mivel sok benne a vitamin, és az ásványi só, érzékeny típusú bőrre jó. A leghatékonyabb az ibolyán túli sugarakkal szemben, ezért napolajak alkotó része is, házilag is használhatjuk megelőzésként és gyógyításként egyaránt. Az időjárás viszontagságai következtében a kiszáradt bőrt a test faggyúmirigyei nem képesek ellátni, különösen, ha a test nem jut elegendő zsiradékhoz. A természetes zöldség-zsiradék nagyon jó hatással van a kiszáradt bőrre.

kurkuma.jpgA kurkuma sárga festékanyaga a kurkumin, mely  erős antioxidáns, terápiás alkalmazása nagyon hasonló számos bioflavonoidéhoz, hatékony gyulladáscsökkentő, antikarcinogén (daganatellenes), antibakteriális, antivirális (vírusölő), antimikrobás, immunstimuláló vegyület.

Indiában a nők kurkumás vizet használnak arcmosásra, aranyló, fénylő színt kölcsönöz a bőrnek, ezenkívül kiutűnően tisztítja a pórusokat, szabályozza a faggyúmirigyek működését, fokozza a vérkeringést, támogatja a kollagéntermelődését kívülről és belülről egyaránt. Fájdalomcsillapításra forró tejben feloldják és úgy isszák. Kígyómarásnál, pókcsípéseknél kurkumás italt fogyasztanak. Három evőkanál durvára vágott kurkumagyökeret fél csésze vízzel pépesítenek és ezt megisszák. Mivel a kurkuma kitűnő antiszeptikus hatással bír, ezt az italt csípésekre külsőleg is alkalmazzák. Egy kevés liszt hozzáadásával sűrű pépet készítenek és ezzel kezelik az érintett bőrfelületet. Az így készített pépet nem csak csípésekre, marásokra alkalmazzák, hanem szinte minden bőrsérülésre, égési sebekre, vágott sebekre, horzsolásokra, véraláfutásokra. Légzési nehézségeknél a kurkuma főzetével inhalálni is szoktak. Mézben vagy ghí-ben (tisztított vaj) feloldva 1:1 arányban napnta 4-6 alkalommal fogyasztva csillapítja a köhögést és feloldja a lerakódásokat. Hatékony májvédő, hasonló hatásokkal rendelkezik, mint a máriatövismag. 2,5 deci natúr joghurtban egy evőkanál kurkuma reggel éhgyomorra elfogyasztva hatékonyan gyógyítja a hepatitiszt is.

Az ilang-ilang édes és páratlanul buja virágillatú, női illatolaj. Az aromaterápiában nyugtató, vérnyomás-csökkentő, kiegyensúlilang ilang.jpgyozó hatása miatt használják, de nem elhanyagolható pszichés hatása: segít ellazulni, jobb kedvre derít, "vihogó" olajnak is nevezi a szakirodalom. Zsíros és száraz bőr ápolására is alkalmas, szabályozza a faggyúmirigyek működését, kiegyensúlyozza, csökkenti a túlzott zsírosodást. Ránctalanító hatású, segít megelőzni a bőr idő előtti öregedését.

Illatát az aromaterapeuták ellazítóként és minden érzéket felpezsdítőként alkalmazzák, egyben az afrodiziákumok legjobbjai közé sorolják. A tökéletes lazítás eszköze, jó hatással van a hangulatunkra, érzékekre, felszabadítja a gátolt érzelmeket, serkenti a nemi vágyat. Jelmondata: Lazíts, élvezd az örömöket!

Homoki báránypirosító (Alkanna tinctoria) a borágófélék (Boraginaceaealkanna.jpg) családjába tartozó báránypirosító (Alkanna) nemzetség Magyarországon legismertebb faja. Éppen ezért gyakorta egyszerűen báránypirosítónak, illetve homoki pirosítónak nevezik. További népi nevei: piros ökörnyelv, pirítófű, pirosítófű. Gyökerének kérgéből vonták ki hagyományosan az alkannapirosító néven ismert festékanyagot, amit főként különböző élelmiszerek (étolaj, likőr) és kozmetikumok (ajak- és hajkenőcs) színezésére használtak, illetve a kozmetikai iparban használnak még ma is.

A szappan alapja levendula-forrázat, ebben oldottam a lúgot. Az elszappanosított olajos masszát shea vajjal és szőlőmag olajjal turbóztam, hogy jól tápláljon. Az avokádó pépesítve került a masszához, amit ilang ilang és levendula illóolajjal illatosítottam. 4 részre osztottam: aktív szenes, natúr, kurkumás (sárga), és alkannás.
Papírforma szerint az alkannának lilás árnyalatot kellene adnia, de a szappanban sötét szürke lett. Ezért tűnik úgy, hogy sok benne a fekete. 

Alapolajok: olíva, kókusz, napraforgó, pálma.

DSC04514.JPG

 

 

Címkék: száraz bőrre ráncok ellen ekcémára pikkelysömörre érzékeny bőrre avokádószappan aktív szenes szappan

A bejegyzés trackback címe:

https://szappanparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr565231979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása