A húsvét környéki időjárás érdekes dolgokat produkált... Hol eső, hol hó hullt alá...

Szerencsére ennek ellenére megjelent a piacon a spenót, a friss saláta és a retek is. Az árusok értetlenkedve néztek rám, amikor kértem, hogy ne vegyék le a zöldet a retekről és a karalábéról. Ezek a levelek ugyanis belekerülnek az egyik legfinomabb tavaszi italba, a zöld turmixba.

Kutatások és természetgyógyászok szerint a levelek akár 100-szor annyi vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, mint a föld alatti részek, gumók. Valami oknál fogva az állatok is a nyers leveleket fogyasztják.

Az biztos, hogy azóta jó a vérképem, amióta ez az ital szerepel az étrendben. Korábban mindig vashiánnyal bajlódtam. :-)

A finom zöld turmix ihlette a zöld szappant, amibe némi spenót is került természetesen.

A spenótról tudni kell, hogy nyersen a legegészségesebb, ugyanis nyers állapotában nagyon sok B-vitamint, folsavat tartalmaz, míg főzött formájában a benne található kalcium és oxálsav reakcióba lépve szervetlen anyaggá alakul át, ami vesekőképződésre hajalmosít. Egyúttal a folsav hőérzékenysége miatt eltűnik, a B-vitamin tartalma pedig jelentősen csökken.

Ami eléggé sajnálatspenót.jpgos ugyanis végbéltisztító, emésztésserkentő hatása van az oxálsavnak, a vörösvérsejtek képződéséhez nélkülözhetetlen a folsav, ez egyúttal fontos a magzati fejlődéshez és az aminosav-szintézishez - így a terhes nőknek többszörösen fontos hogy beiktassák étrendjükbe a nyers spenótot. A B-vitaminok pedig a szervezet fehérje-, szénhidrát- és zsíranyagcseréjét gyorsítják.

A paraj - spenót - mindemellett csökkenti a hasnyálmirigy-, tüdő-, mell- és bélrendszeri daganatos megbetegedések kialakulását, leviszi a vércukorszintet, és serkenti a szervezet inzulinérzékenységét. A benne lévő antioxidánsok csökkentik az alacsony ill. magas vérnyomás által okozott fáradékonyságot. Hatóanyagai védenek a különböző keringési-és szív rendellenességekkel szemben; valamint elkerülhetőek az idegfájdalmak, izomgörcsök magnéziumtartalma miatt. Rendelkezik a két legjelentősebb "szemvédő" flavonoiddal (zeaxantin, lutein). Mivel ezeket a vegyületeket csak táplálékkal együtt tudja felvenni testünk, így szemünk épsége nagyban függ étkezési szokásainktól.

Az alga az élet forrásának, a tengernek az ajándéka a XXI. század embere számára.
Rostjai magukba szívják, és kiürítik a lerakódó káros és mérgező anyagokat, melyek a gyulladt, aknés bőr kialakuásáért felelősek.
A spirulina bőven tartalmaz béta karotint. A béta karotin az A-vitamin előanyagaként elősegíti a haj, bőr és a köröm egészségének megőrzését, hozzájárul a bőr öregedésének késleltetéséhez, A spirulina alga hosszú ideje közkedvelt kozmetikai alapanyag. A spirulina alga gamma-linolénsav tartalma által kiváló bőrnyugtató, szárazságot, viszketést csökkentő hatású, gátolja az aknék, pattanások kialakulást a bőr faggyúszintjének csökkentése révén. Igazoltan bőröregedést gátló és azonnali lifting hatá
spirulina.jpgsú.
A spirulina tartalmaz egy sor szükséges ásványi anyagot, nyomelemet, többek között például, vasat is, kalciumot, nátriumot, káliumot, rezet, mangánt, magnéz
iumot, cinket, foszfort, szeléniumot, sokfajta vitamint, nukleinsavat, V-linolénsavat, cholin-esterozát, kék-algint, poliozát, mannitolt, klorofilt, fenolt, enzimeket és más hatóanyagokat.
A spirulina nagy vastartalommal és B12-es vitamin-tartalommal rendelkezik. 10 g spirulina porban annyi vas van, mely megfelel 450 g sóskának, avagy 320 g májnak. A spirulina B12 vitamin tartalma alapján háromszor felülmúlja a májét, ezért  nagyon jó hatású vashiányos megbetegedések és rosszindulatú vérszegénység megelőzésére.

Az aktív vagy orvosi szén speciálisan elszenesített növényi részekből áll: szénvázát rengeteg pórus járja át, ezért rendkívül naktív szén.jpegagy az úgynevezett aktív felülete: a tabletták ezen a felületen képesek magukhoz kötni a baktériumokat és a méreganyagokat. Ezáltal hatástalanítják őket úgy, hogy megakadályozzák felszívódásukat. Az aktív szén a szappanmasszában is kifejti áldásos hatását: mélyen tisztítja a bőr pórusait, hatékonyan távolítja el a szennyeződéseket, aknés, mitesszeres bőr kíméletes ápolására is használható. Gyógyászati célokra ma már aktív szenes kötszert is használnak.

A kecsketejben megtalálható a Q10 koenzim, több mint 70 telítetlen zsírsav, s alacsony olvadáspontja miatt már 37 C-on behatol a bőr mélyebb rétegeibe és könnyen felszívódik. Magas ásvány és elektrolit tartalma és a gyulladáscsökkentő tulajdonsága miatt a kecsketejjel készült szappanok tökéletes választás a száraz és érzékeny bőr ápolására.A kecsketej egy természetes forrása az alfára-hydroxy savnak (AHA) , ami finom pilling segítségével hámlasztja a bőr fáradt felső rétegét és segíti a friss bőr képzését.

Legendás szépségû nõk, mint Cleopatra és Sissi osztrák császárné az istenek ajándékának tartották és bõségesen használták testápolásra a tej melléktermékét. Tudták, hogy a bõrt bársonyossá teszi, fokozza a jó közérzetet és gyógyhatással rendelkezik. Hippokratész is esküdött rá.

A kecsketej különösen finoman bánik a bőrrel, kalcium tartalmával egészségesebbé, puhábbá varázsolja. Gyorsan hidratálja és táplálja a bőrt. A kecsketej fontos ásványokat tartalmaz: kalcium, magnézium és kálium ,és vitaminokban is bővelkedik: A, B, B2, B6, B12, C, D. A tej fehérje is rengeteg tápanyagot tartalmaz, ezért az ebből készült kozmetikumok természetesen gazdag proteinekben. A kecsketej szappan nyomán nem válik a bőr szárazzá és irriáltá. Sőt a meglévő bőrirritációk is elmúlnak. Természetesen tiszta és puha marad tőle a bőr. Minden bőrtípusnak ajánljuk, de a leglátványosabb változást száraz, irritált, ekcémás bőrnél érhetjük el.

 

A szappan alapja a kecsketej, amit egy kedves ismerősöm tanyájáról szerzek be. Ebben oldottam fel a lúgot, amivel elszappanosítottam az olajokat. Extra tápanyagként ricinus olaj és shea vaj került bele. 45-10-45 %-os arányban választottam el a masszát. A legkisebb rész lett az aktív szenes, illetve fele-fele arányban a zöld és a fehér massza. A zöld a spenóttól és spirulina algától kapta a színét és ápoló hatását.

Alap olajok: olívaolaj, napraforgóolaj, kókuszolaj, pálmaolaj. Illóolajai: borsmenta és kajeput. (A kajeput illó önmagában nem tetszett, bár jókat olvastam róla. De a borsmentával együtt fantasztikus illatkompozíció lett belőle.)
DSC04458.JPG

DSC04460.JPG

 

 

Címkék: száraz bőrre mélytisztító kecsketejes szappan ráncok ellen aktív szén ekcémára spirulina alga gyulladásgátló pattanásos bőrre

A bejegyzés trackback címe:

https://szappanparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr875180884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása